Автор: Василианна Мерхеб, Гласове Следвайте ни в ТелеграмСтраданията на един праведникОпит за

...
Автор: Василианна Мерхеб, Гласове Следвайте ни в ТелеграмСтраданията на един праведникОпит за
Коментари Харесай

Опитът за убийство на митрополит Лонгин Банченски и продължаващите издевателства над православни духовници в Украйна

Автор: Василианна Мерхеб, " Гласове " Следвайте ни в Телеграм

Страданията на един праведник

Опит за ликвидиране на митрополит Лонгин Банченски бе осъществен в нощта на 22 януари 2024 година Викарийният свещеник на Черновицко-Буковинска епархия на каноничната Украинската Православна Църква (УПЦ) бе грубо пребит на  територията на Банченския манастир в Украйна.

За зверското посягане против митрополит Лонгин стана известно цели две седмици след случая, евентуално заради сериозното здравословно положение на владиката, намиращ се през това време в интензивно поделение в болница.
На 5 февруари 2024 година в страницата на Банченския манастир във Facebook се появи фотография с пребитото лице на митрополит Лонгин и текст към нея: „ Това е цената на чистотата на православната религия! Митрополит Лонгин Жар “. Паралелно с това започнаха и спекулациите в обществените мрежи, че епископът надали не самичък е паднал и се е блъснал. 

На идващия ден, на празника на света блажена Ксения Петербургска, в едноименния девически манастир, който епископ Лонгин е построил, той за първи път се появи обществено след случилото се. В своето архиерейско слово епископът даде светлина за покушението против живота му, като показа, че съгласно лекуващите го лекари нанесените му удари са несъвместими с живота и по знамение е оживял. Вероятно и нападателят е решил, че е умъртвил владиката, който е изпаднал в безсъзнание още след първия удар в лицето и е прекратил побоя.

Митрополит Лонгин споделя още, че неведнъж е предупреждавал братята в близкото му обграждане, че чува някой да чука на неговата врата през нощта, само че в отговор му било казвано, че евентуално единствено му се коства. Така до 3 часа през нощта на 22 януари, когато самичък отворил вратата и бил повален още с първия удар на земята. Дали вътрешен човек е оказал помощ на нарушителя да се добере до покоите на митрополита остава мистерия, само че владиката прикани своето паство да не има вяра на слуховете, включително популяризирани и от свещеници, които твърдяха, че бил в болница и заради мощните таблетки, които взема, се е замаял и паднал два пъти по един и същи метод, удряйки се на едно и също място.

В словото си епископ Лонгин споделя още, че от близо две години органите на властта в Украйна преследват УПЦ, гонят, бият, колят, убиват духовници и миряни, рекетират паството, заграбват храмове, разделяйки украинския народ. По думите му актуалната власт смята духовенството и миряните на УПЦ за второ качество хора, като намерено е предизвестила, че е въпрос на време физическото заличаване на владиката.

В допълнение той споделя, че прости и знае всичко за случилото се, само че все още ще замълчи и няма да дава никакви данни, защото членовете на УПЦ живеят в страна, в която никой не ги пази и по отношение на тях Конституцията не важи. Владиката споделя с богомолния народ, че е пристигнало време да се постави завършек на актуалното велико безвластие, с което страната издевателства над своя личен украински народ.

В интервала, в който се организира Специалната военна интервенция (СВО) в Украйна, митрополит Лонгин е подлаган на разнообразни репресии от страна на държавната власт, дружно с други архиереи, духовници и миряни, членове на УПЦ. Гонението против владиката и управлявания от него Банченския манастир се прави, макар че там живеят стотици беззащитни деца-сираци, в това число пеленачета и инвалиди, и макар че 10 от изпълнилите пълноправие синове на владиката се намират на фронта и се борят за Украйна, а четирима от тях са се върнали инвалиди.

Припомняме, че макар прочувствената проповед на митрополит Лонгин от 5 юни 2022 година, в която той с болежка приказва за тежката цена, която заплаща украинският народ в братоубийствената война и укори съветския патриарх Кирил за благословението на военните дейности, на 11 септември 2023 година против митрополит Лонгин в Украйна стартира правосъден развой по обвиняване за „ разпалване на религиозна ненавист “, тъй като по време на друга проповед е нарекъл разколническата конструкция ПЦУ „ сатанинска “ и „ черква на антиХриста “. Впоследствие един от юристите на митрополит Лонгин умира от отравяне през ноември 2023 година, а различен ненадейно е задържан.

В края на миналата 2023 година, на 9 ноември, десетки военни, въоръжени с автомати, без правосъдна заповед, отделят региона на Банченския манастир, като изискват да влязат, с цел да „ ревизират документите на обителта и да разпознават хората в нея “. Това се случва пред очите на недоумяващите изплашени деца-сираци, на които епископ Лонгин продължава да е легален осиновител и татко, макар своите няколко интервенции на сърцето, вследствие инфаркти и инсулти, както и онкологичното му заболяване.

На 5 декември 2023 година за следващ път е отсрочено разглеждането на делото против митрополит Лонгин, поради отсъствие на „ пострадалите “, заради което правосъдният развой не можа да стартира и това забави лекуването на онкологичното заболяване на владиката. В същия ден стотици православни християни в Букурещ и Кишинев се събираха на молитвено стояние пред украинските посолства в Румъния и Молдова в поддръжка на митрополит Лонгин и с искане за преустановяване на гоненията против него от страна на украинските управляващи.

На 26 декември 2023 година при пренасяне на епископ Лонгин в Киевска болница от друга градска болница, където единствено 6 дни по-рано е претърпял поредна интервенция на сърцето, колата му е била спряна на блокпост, където той получи инфаркт по време на инспекцията. Няколко месеца по-рано, през юли 2023 година, владиката претърпя и тежък инсулт.

На 2 януари 2024 година домът на митрополит Лонгин в Буковина е опожарен, като всички локални поданици са уверени, че палежът е тенденциозен. Към момента управляващите отхвърлят, изтъквайки своя версия за „ дефекти в структурата и нарушавания на разпоредбите за монтаж на отоплителни уреди и комини “.

Случаят с митрополит Лонгин припомня на осъщественото от атеистичната власт през 1918 година против свещеномъченик Владимир, митрополит Киевски, който принудително е изкаран от килията си през нощта, грубо е обичай, заклан и най-после убит.

Щом може по подобен метод да бъде посегнато на живота на свещеник, който е „ облик на Христа “ (св. преп. Исидор Пелусиот), то какво по-голямо проклинание за сегашната власт в украинската страна може да има? За това свидетелства и депутатът от Върховната Рада Артьом Дмитрук, споделяйки че „ побоят над митрополит Лонгин опозорява Украйна пред цялата международна общественост “ и „ сходни актове на гнет не могат да останат незабелязани “.

Митрополит Лонгин (в света Михаил Жар) е роден през 1965 година в Черновицка област, като в интервала 1990-1996 година е духовник в храм „ Рождество Богородично “ в с. Бояни. През 1996 година одобряват монашество отец Михаил и брачната половинка му, които имат щерка и двама сина, единият от които доктор, работещ безплатно за хора в потребност.

Владика Лонгин е притежател на най-високото държавно отличие „ Герой на Украйна “ за изключителни заслуги към страната, както и на редица църковни и цивилен награди за грижите, които поставя за стотици нуждаещи се деца (над 500), възрастни, заболели, инвалиди в детския подслон и дома за остарели хора към Банченския манастир, а от началото на СВО и за хиляди бежанци. През 2021 година към манастира е открита съвременно оборудвана здравна клиника „ Св. Лука Войно-Ясенецки “, безусловно безвъзмездна за нуждаещите се. Манастирският дом за поклонници също дава безплатно заслон на всички. 

Наред с милосърдната активност, в годините митрополит Лонгин е съградил голям брой манастири, храмове и параклиси, измежду които катедралният храм „ Света Троица “ в Банченския манастир, един от най-големите храмове в Украйна, както и Боянският девически манастир в с. Бояни, където се намира Боянската чудотворна икона на Пресвета Богородица. През годините иконата се е популяризирала с голям брой чудеса, като два пъти е посрещана в България, през 2008 година и 2019 година, с благословението на митрополит Лонгин и Ловчанския митрополит Гавриил.

Митрополит Лонгин и Ловчанския митрополит Гавриил

Владика Лонгин е непосредствен на Българската православна черква, като с изключение на оказваната от него молитвена и духовна поддръжка, е приемал голям брой православни миряни и духовници на поклонение изцяло безплатно. Неведнъж е помагал материално и финансово на БПЦ, като един от даровете за благоукрасяването на втория по величина катедрален храм в България „ Св. св. Кирил и Методий “, гр. Ловеч, са три полилея, които са негово персонално подаяние.

Митрополит Лонгин на среща с патриарх Неофит

Предвид сегашния извънредно обезпокоителен случай, в Румъния има гледище президентът Клаус Йоханис да отбрани митрополит Лонгин, защото огромна част от неговото паство са и румънски жители. В българския Свети Синод има импортирана подписка „ Отворено писмо – Възвание в поддръжка на Украинската православна черква и за опазване на каноничната съборност на Църквата Христова “ още от 9 май 2023 година, в която на собствен ред ние, българите, настояваме да има отбрана и реакция. 

Всякаква граница е премината и е повече от необходимо да има подобаващи дейности от страна на Светия Синод на БПЦ, който не може да остане безгласен, както и от българския президент Румен Радев, в качеството им на представители на гласа на народа и поради обстоятелството, че най-голямата българска диаспора отвън рамките на нашата татковина се намира точно в Украйна.

Въпреки че християнинът изповядва „ не бойте се от ония, които убиват тялото, а душата не могат да убият “ (Мат. 10:28), мълчанието пред това е съучастничество и тестване за съвестта на мнозина.

Слово на митрополит Лонгин в деня на св. Ксения Петербургска от 6 февруари 2024 година:
https://www.youtube.com/watch?v=JGqqePTJDv8

Филмът „ Форпост “ за активността на митрополит Лонгин:
https://www.youtube.com/watch?v=29xuxhFueJg – част 1
https://www.youtube.com/watch?v=QYlxPK8sBYI – част 2

https://www.peticiq.com/podkrepa_na_upc – Отворено писмо – Възвание в поддръжка на УПЦ

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР